Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 12:58 - ЙОРКШИРСКИ ТЕРИЕР
Автор: superforum Категория: Други   
Прочетен: 37430 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2012 01:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageСпоред стандарта на породата, йоркширският териер достига в зряла възраст тегло от 3 кг. и височина около 30 см. Срещат се обаче и доста по-дребни представители на породата с тегло около 2 кг. и височина около 20 см. Тези кученца се определят като "мини йоркширчета".Има няколко породи кучета, които много приличат, но не са йоркширски териери. Това са австралийски териер, силки териер и др. Основните разлики между тези породи и истинският йоркширски териер са късата козина, липсата на характерните "брада" и "мустаци", липсата на дълга козина около ушите, късата опашка и др.

Всъщност 90% от кученцата купени от зооборси, магазини, и ферми за кучета са точно от тези породи или кръстоски между тях и йоркширски териери. Още повече, че бебетата до 3 -4 месечна възраст от тези породи много трудно могат да бъдат различени от бебетата йоркширски териери. Единствено за кученце взето от регистриран развъдник може да има 100% гаранция за чистопородност. Това важи не само за йоркширските териери, но и за всички породи кучета.Поради миниатюрния си размер, йоркширският териер е изключително трудна за развъждане порода, особено в размера "мини" и "TEA CUP". До разплод се допускат мъжки и женски екземпляри навършили минимум 18-месечна възраст, в абсолютно здраве, без никакви дефекти, с уравновесен характер и отличен външен вид. Теглото на женската не бива да е под 2,2 кг освен ако не се търси целенасочена селекция на "мини" и "TEA CUP" йоркшири. В такъв случай обаче теглото на мъжкия трябва да е минимум с 30% по-малко от теглото на женската.
Разгонването на женската протича почти незабелязано, без харкатерното силно кръвотечение и цапане, характерно за кучета от едрите породи. Успешно заплождане може да се осъществи само в рамките на два дни — между 11 и 13 ден от началото на разгонването.
Бременността трае между 57 и 62 дни, като рязко наддаване в теглото на майката и издуване на коремчето се забелязват едва в последните 2 седмици. Крайната фаза на бременността протича изключително тежко, особено за миниатюрните майки. Ако не се дават специални хранителни добавки и витамини се стига често до преждевременно раждане и необратимо увреждане на половите органи.
Раждането протича трудно и е абсолютно необходимо асистиране от специалист, а в 90% от случаите израждането на малките кученца става с цезарово сечение.
Обикновено се раждат 2-3 кученца, много често 1-2 но се случва, макар и рядко да се родят и 3-4. Теглото на бебетата е 30-40 гр. за TEA CUP, и 80-100 гр. за стандартните йоркшири.
Критичен период за бебетата е до навършване на 14-дневна възраст, когато проглеждат. В този период от развитието им смъртността при тях е голяма, често загива цялото кучило. След това обаче бебетата много бързо наддават на тегло и практически нямат никакви здравни проблеми.Въпреки че йоркширският териер няма неприятна миризма "на куче", няма подкосъм и не сменя козината си, е желателно да се къпе поне веднъж на 10 дни през лятото и минимум веднъж месечно през зимния период. Чистата козина расте по-бързо и е по-жизнена. При къпане се използват специализирани шампоани и балсами за тази порода.
Веднъж седмично ушите трябва да се почистват с клечки за уши и разтвор за почистване на уши.
Ноктите трябва да се режат редовно, и да се поддържат с такава дължина, че кучето да стъпва на лапи, не на нокти. Тази процедура изисква специализирани клещи за нокти и малко сръчност. Ако не можете да се справите, най-добре рязането на ноктите да се извърши от ветеринар.Йоркширският териер е изключително дълголетен, живее между 12 и 18 години. Няма типични за породата заболявания. Единственото, което трябва да се прави за него, е да са обезпаразитява редовно и да му се слага ежегодно ваксина срещу инфекциозни заболявания като гана, лептоспироза, бяс и т.н., а през летния период да се третира редовно с препарати срещу кърлежи.

Малкото йоркширче трябва да се пази от падане от високо, което може да доведе до нараняване или дори счупване на краче. "Високо" е всяко място, на което кученцето не може да се качи само.

Голям проблем може да възникне и при поглъщане на чужд предмет - копче, кламер, парченце от пъзел, ресна от килим, парченце от кабел, пълнеж от плюшена играчка и други дребни и безобидни на пръв поглед предмети, които могат да доведат до запушване на чревния тракт.

Играчките на бебето е задължително да бъдат специално за кученца - тези играчки са от по-твърда гума или пластмаса и е по-малко вероятно при игра кученцето да откъсне и погълне парченца от тях.

Друг голям проблем могат да бъдат стайните растения - някои от тях са отровни при поглъщане, а пръстта в саксията съдържа обикновено торове и препарати, голяма част от които силно токсични.Йоркширският териер има уникални качества за въздействие върху хората. Клинично е доказано, че хора съжителстващи с кученце от тази порода не изпадат в депресия, по-лесно преодоляват стресови ситуации, възстановяват се по-бързо след оперативни интервенции, получават по-добра устойчивост срещу инфекции и вирусни заболявания. По тази причина в САЩ и Русия йоркширският териер се използва за така наречената "куче-терапия" Йоркширският териер има и качеството да "лекува" остри и хронични форми на дихателни алергии при деца и възрастни, дължащо се на специфичната структура на козината му, много близка до тази на човешката коса.Той не сменя козина. По принцип Йоркширския териер е от вида кучета, които повече приличат на играчки от колкото на куче.Тази порода е предназначена за отгледане в малки жилища (апартаменти,боксониери и др.). Той не се нуждае от дълга разходка.Нуждае се от около 10 минути колкото да се покаже на вън.Уникалните качества, миниатюрният размер и невероятната привлекателност на йоркширския териер го прави предпочитаната порода кучета на богатите и известните.[източник?] Кучета от тази порода имат: Михаел Шумахер, Парис Хилтън, Белмондо, Анна Курникова, кралят на Испания Хуан Карлос, Алла Пугачова, Нанси Рейгън, Брус Уилис, Майли Сайръс ,Марджори де Соуса

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: superforum
Категория: Други
Прочетен: 267935
Постинги: 7
Коментари: 307
Гласове: 39
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930