Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2012 23:06 - НАЙ СИЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ
Автор: superforum Категория: Новини   
Прочетен: 7324 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Силно земетресение с магнитуд 5.9 по Рихтер  е станало във вторник близо до българската столица София, съобщи Американската служба за геоложки проучвания (USGS).Според сеизмолозите, епицентърът на земетресението се намира на 24 км западно от София, в пернишкия разлом. Центърът на трусовете е бил разположен на дълбочина от 9,5 километра.Трусовете, които са започнали в 3 часа местно време  са  усетени в  цялата страна.   Няма жертви и   пострадали.Според   USGS  поЛовин час по-късно  е имало силен вторичен трус с магнитуд 4.9.Много от жителите в засегнатия район са стояли на открито до сутринта.

Да не се паникьосваме. Паниката идва от незнанието, от страха и неорганизираността. Това се превъзмогва с обучение и отренираност на действията.

У дома е необходимо е да има устойчива мебел, здрава мебел, но без надстройки или трябва да са добре закрепени. Не трябва да се държат тежки и остри предмети на високо, леглата да се разполагат край основните стени и подпори, а не до външните.

Всеки трябва да умее при нужда да прекъсне газовите или електрическите връзки. Необходимо е да се пазят на надеждни места фенерчета (не кибрит!), аптечка, топли дрехи. Трябва да има подготвени противопожарни средства. Особено внимание заслужава застраховането.

Силното земетресение нерядко се предшества от резки изменения на нивото на водата във водоемите и кладенците, дебита на водоизточниците и сондите, промяна на температурата и радиоактивността на водата или нейното потъмняване. Понякога се появяват и необикновени миризми и светлини. Тези изменения могат да станат няколко дни или часове преди земетресението.

В последните денонощия или няколко часа до събитието може да има необикновена, напрегната тишина, във въздуха да има мъгла или, обратно, да бушува буря. Нерядко е необяснимото безпокойство на домашните животни. Понякога се усещат слаби тласъци. Стават понякога смущения в радиото, телеграфа, електромагнитните прибори (например просто отклонение на компасната стрелка), самопроизволно светене на луминисцентни лампи.

Непосредствено преди земетресението се чува нарастващ подземен шум (подобно на шума на преминаващ транспорт) и понякога светлини над възвишенията подобно на преминаващ влак. Тези признаци трябва да са сигналът, ако е възможно да напускаме помещенията незабавно. Ако обаче земетресението ви е заварило в къщи, останете на място, най-добре под защитата на вътрешните основни носещи стени, колони, рамки и врати или здрава мебел. Най-опасно е да се намирате около прозорците или във външните ъгли на сградата.

Ако сте навън, не се приближавайте към зданията, обратно, отстранете се към средата на улицата, участъка при площада, на всякакво максимално открито пространство, но далече от електропроводи, газопроводи и водопроводи.

Запомнете, трябва да запазите спокойствие само секунди или десетки секунди, тъй като тласъкът на земетресението много рядко продължава повече от минута, макар че може да ни се струва продължителен. Ако положението, в което сте, е опасно или неустойчиво, изменете го само след завършването на главния трус, но запомнете, че следващите след главния на еднакви интервали от време повторни трусове понякога са не по-малко опасни особено във вече повредени здания.

След силните трусове, ако не сте го направили по-рано, изключете електричеството, газта и водата. Помагайте на пострадалите, не ползвайте огън, пазете се от падащи предмети. И накрая трябва да се подчертае, че винаги трябва да сте обути с обувки, тъй като целият пейзаж след силно земетресения е осеян с опасни предмети - проводници, стъкла, метални предмети и др.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг

1. анонимен - Не, не е най силното, защото преди ...
27.05.2012 16:23
Не, не е най силното, защото преди това имаше по-силно в Стражица през 1986 г., а още по -преди през 1977 с епицентър Вранча и двете бяха с приблизително 7 по Рихтер, така че объркал си се за последните 100 години и най-вероятно си паникьосан софиянец.!
цитирай
2. анонимен - шопите с лъжите стига
31.05.2012 16:08
14 април 1928 г. – Чирпан – магнитуд 6,9 по Рихтер. Разрушени са почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (дн. Първомай). Седем хиляди семейства остават без покрив, деформирани са жп линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите – за известно време изчезва Меричлерският минерален извор.

18 и 25 април 1928 г.- Поповица и Гълъбово, Пловдивско – магнитуд 7,0 и 5,6 по Рихтер …

Двете земетресения засягат една седма от територията на България с над 400 хил. души население. Една трета от Пловдив е разрушен. Загиват към 120 души, над 1000 са ранени. Пострадали са над 240 села.

1942 г. – Разград – магнитуд 7,0 по Рихтер. Има масови разрушения, загиват 102 души.

30 юни 1956 – Шабла – магнитуд 5,5 по Рихтер.

4 март 1977 – епицентър Вранча (Румъния) – В 21.30 ч. е регистрирано земетресение с магнитуд 7.2 по Рихтер. Силно е засегнат Свищов.
цитирай
3. анонимен - създадена българската държава
06.06.2012 00:25
Хан Аспарух
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: superforum
Категория: Други
Прочетен: 267909
Постинги: 7
Коментари: 307
Гласове: 39
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930